bahan-bahan:
1 kg ayam (bahagian paha),6 batang serai (dititik),3 tangkai daun kari,10 biji bawang merah(dikupas dan diketuk perlahan ),3 ulas bawang putih (dikupas dan diketuk perlahan ),1/2sudu teh garam,1 sudu makan gula 750 miililiter minyak masak
bahan perap:
2 sudu makan kicap soya cair,1 sudu makan serbukkari daging,2 sudu makan sebuk cili,1 sudu teh sebuk kunyit,1 sudu makanserbuk stok ayam
cara memasak:
1. campurkan ayam dengan bahan perap ,serai,daun kari,bawang merah dan bawang putih.perasakan dengan garam dan gula.ketepikan dan biarkan diperap selama 4 hingga 5 jam
2. panaskan minyak dan masak ayam dengan memastikan ia benar benar terendam di dalam minyak sepenuhnya hingga warnanya mejadi coklat keemasan. toskan miyak dari ayam dan hidang panaspanas
No comments:
Post a Comment